Spoľahlivé produkty a servis
        pre čistotu akejkoľvek prevádzky

Výberom produktov s nízkym alebo žiadnym VOC znížite zaťaženie životného prostredia a zlepšite pracovné prostredie zamestnancov

Viete čo je VOC?  

VOC (Volatile Organic Compound) sú prchavé organické zlúčeniny, ktoré sa odparovaním uvoľňujú do ovzdušia ako znečisťujúce látky.

Škodlivé VOC vás neotrávia okamžite, nebezpečné pre zdravie sú však práve ich dlhodobé účinky. Koncentrácie v ovzduší sú zvyčajne nízke a príznaky sa vyvíjajú pomaly. Dlhodobé vystavenie týmto látkam má rôzny vplyv na zdravie, napr. podráždenie očí, nosa, hrdla, bolesti hlavy, strata koordinácie a nevoľnosť, poškodenie pečene, obličiek a centrálneho nervového systému, kožné alergické reakcie.

Kde sa môžu nachádzať nebezpečné prchavé látky?

Nebezpečné látky sa môžu nachádzať v tuhých aj kvapalných produktoch:

- od sadrokartónovych konštrukcií, omietkových zmesí, cez  rôzne druhy podláh - vinyl, laminát, drevo, keramickú dlažbu, až po povrchy stien a stropov – maľby, nátery...

- chemické prostriedky ako čistiace, odmasťovacie, dezinfekčné či kozmetické produkty

- nové materiály ako napr. nábytok alebo koberce môžu tiež uvolňovať prchavé organické látky


             Kde nájdete ich obsah?

 

             Na etikete a bezpečnostnom liste daného produktu. Udávajú sa v g/L alebo mg/L. Ako referenčná hodnota sa udáva Butyl acetát, ktorý je 100% VOC, resp. 886 g/liter. Potom v jednotlivých produktoch sa udávajú vzhľadom na túto hodnotu. Percentuálne, napr. 60% alebo ako pomer, napr. 0,6.


Ako znížiť riziko poškodenia zdravia?

  •       -  Vyberajte si produkty, ktoré majú len nízky alebo žiadny obsah VOC

  •       -  Pri ich používaní vetrajte a používajte osobné ochranné prostriedky ako respirátory alebo okuliare

  •       -  Skladujte takéto produkty mimo domácnosti alebo pracovného miesta 

  •       -  Nové produkty nechajte mimo na niekoľko týždňov pred tým, ako sa použijú vnútri. To umožní, aby VOC vyprchali skôr ako si ich prinesiete domov. 

  •       -  Použité nádoby s nepoužitými prostriedkami dobre uzatvorte a skladujte mimo, v priestoroch s dostatočným vetraním. 


Slovenská legislatíva:

  •       -  Vyhláška č. 410/2012 Z. z.Vyhláška Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky, ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona o ovzduší (v znení č. 270/2014 Z. z., 252/2016 Z. z., 315/2017 Z. z.)



späť na zoznam